Tapolca

ismertető, Tapolcai képek, galéria




Tapolca

Tapolca a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el. Tapolca minden irányból jól megközelíthető, 3 vasútvonalon és 7 közúton juthatunk a városba.


Tapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A hegy oldalában régi présházak bújnak meg. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja. Noha Tapolca felé haladva már messziről látszanak az új építésű lakótelepek jellegzetes lépcsős épületei - az Y alakú házak -, a belváros merőben más képet mutat. Érdemes tehát elindulni egy kis sétára, és megismerkedni Tapolca történelmi emlékeivel, régi épületeivel, kulturális értékeivel.

LÁTNIVALÓK, NEVEZETESSÉGEK


align=left Érdemes ellátogatni a híres Malomhoz, a Tapolcai tó partján, melyet mesterségesen duzzasztottak tóvá, hogy a malmot működtessék. A városközpontban itt erednek azok a források, melyeknek a település a nevét is köszönheti. A régi Malom, ma szállodaként működik. A tó körül műemléki épületek, helyreállított formában állnak.

A hangulatos helyen nyáron viziszínpad is van, ahol különféle nyáresti zenei rendezvényeket nézhetnek meg az idelátogatók. A tó körül több emlékmű és szobor is látható, mint a tapolcai híres szülötteknek emléket állító Tapolcai Panteon, vagy Tapolca szülöttének, Batsányi Jánosnak és feleségének szobra mellszobra.

align=right Ha valaki járt valaha a Duna-korzón, Budapesten, akkor biztosan ráismer majd a korzót övező korláton üldögélő Kiskirálylányra, melynek mása Tapolcán üldögél egy korláton. A mű alkotója Márton László, a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb alkotója, akinek további munkáit nézhetik meg a 2000-ben megnyílt Marton Galériában Tapolcán.

Érdemes elsétálni a Kis-tó partján található Szentkúthoz is, mely valamikor a Véndek-hegy forrását díszítette. A forrás azóta elapadt, az épületet pedig 1984-ben itt állították fel újra. Benne látható Udvardy Erzsébet Madonna c. műve.

Akiket érdekel a történelmi városközpont, elsétálhatnak oda is, csak keressék a Templom-dombot. Az itt álló plébániatemplom alapjai a 13. századból származnak. Ennek emlékét őrzi a déli oldalán levő román stílusú ablak. A 18. században barokk stílusban átépítették, s a 19. században Északi oldalához az irgalmas nővérek rendháza és óvodája épült.

A templommal szemközti iskola helyén állt az egykori vár, melynek falai ma megmagasítva láthatók, az iskola északi végénél láthatják a XVII. sz. közepén kibővített vár kapuját, előtte a mély farkasveremmel.

align=left Udvarán pedig Turul ispán XIII. századi birtokközpontjának épületmaradványait tekinthetik meg. Az iskola alatt levő római kori alapfalon áll Marton László Múltunk című alkotása. A szomszéd épület, a Kántorház az egyik legrégibb népiskolai épület, ahol iskolatörténeti kiállítás őrzi a múlt emlékét.

Akiket bővebben és mélyebben is érdekel a város története, szeretik a kiállításokat, múzeumokat, ellátogathatnak a Városi Múzeumba.

FÜRDŐKULTÚRA


Szép környezetben, egy kellemes hangulatú városban, természeti kincsekben gazdag vidéken üdülhetnek, akik Tapolcára látogatnak fürdőzni.

A tapolcai Strandfürdő területén jelenleg három medence várja a vendégeket. A gyógyulni vágyók pedig ellátogathatnak a barlang mellett épült kórházbarlangba is. A kórházbarlang 1925 óta működik. Légzőszervi, légúti, allergiás és asztmás betegek gyógyítására, hörghurut és tüdőtágulás kezelésére specializálódott.

KULTURÁLIS PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


  • Tapolcai Nyár: júl-aug

  • Tapolcai Ünnepi Napok: aug. közepe

  • Tapolcai Esték: szept.-máj. havonta egyszer


  • VÁROSTÖRTÉNET


    A több mint 18 ezer lakosú város, a róla elnevezett medence közepén, ősi közlekedési utak csomópontjában, a síkságból kiemelkedő alacsony hátságon fekszik. Az új kőkor óta lakott hely. Először 1182-ben említik írásban, Topulza néven. Szláv eredetű nevét valószínűleg az itt fakadó meleg vizű forrásokról kapta. Királyi adományozások során a helység már 1217 előtt Turul ispán birtoka lett, aki a Templom-dombon alakította ki gazdasági központját és kegyúri templomát.

    align=right Nagy Lajos 1378-ban kelt adománylevele a települést mezővárosként említi. A XIV. század végén a városlődi karthauziak építettek erődített kolostort ugyanitt. A mohácsi csata után a török portyázók, Szapolyai János és Ferdinánd király seregei felváltva pusztították a települést.

    A XVII. sz. közepén Széchényi György veszprémi püspök újjáépíttette a várat, palánkkal vette körül a mezővárost és hajdúkat telepített le. Az erősséget végül a XVIII. sz. elejétől kezdték lebontani, köveiből emelték a templomot, plébániát, de a lakosság is hordta építkezéseihez. A XVIII. század második felében sorra alakultak a céhek, bognárok, kádárok, szabók, csapók, és nyerték el privilégiumukat.

    align=left A város fejlődése különösen a XIX. századi vasútépítkezések után indult meg. Ennek során a környék gazdasági, különösen borászati központja lett. A II. világháborúban a település hatalmas veszteségeket szenvedett, 800 zsidó lakosát deportálták. A század végén elvesztett városi rangját 1966-ban kapta vissza. Ekkor települt ide a környező bauxitbányák igazgatósága, ami modernizálódását nagyban előmozdította. Mára Tapolca a Balaton-felvidék jelentős kisvárosává vált.

    Települések Tapolca közvetlen közelében

    Települések Tapolca környékén